Hoe ontstaan pigmentafwijkingen?

Pigment (melanine) beschermt je huid tegen UV-straling van het zonlicht. Mensen met een donker huidtype hebben meer pigment in de huid en zijn daardoor beter bestand tegen de schade van UV-stralen. Pigment heeft dus een belangrijke functie, maar bij het ouder worden kan er wel eens iets misgaan en zo ontstaan er pigmentafwijkingen. Hoewel een pigmentafwijking zoals hyperpigmentatie niet schadelijk is, kan het om cosmetische redenen wel behandeld worden.

Pigmentafwijkingen

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken, om de huid te beschermen tegen UV-straling. Dit pigment geeft kleur aan je huid en haren. Als je huid in de zon komt zal de aanmaak van pigment versnellen en zo krijg je een bruine kleur. Bij het ouder worden kan het voorkomen, dat de cellen te veel of te weinig pigment aanmaken. Er ontstaan respectievelijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichte vlekken (hypopigmentatie). De grootte, het aantal en vorm van de vlekken zijn per persoon verschillend. Pigmentafwijkingen die kunnen voorkomen zijn Lentigo, Melanasma,  Post-inflammatoire hyperpigmentatie en Vitiligo.

Lentigo

Op plekken van de huid die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, ontstaan (licht)bruine vlekken. Dit zijn vaak ook de locaties die het meest zichtbaar zijn, zoals in het gezicht en op de handen. Deze vlekken worden vaak ouderdomsvlekken, levervlekken of zonnevlekken (lentigo solaris) genoemd. Deze goedaardige pigmentafwijking komt heel veel voor bij oudere mensen met een lichte huidskleur. Lentigo kan goed behandeld worden door onze huidtherapeut of dermatoloog.

Melanasma

Als het pigmentsysteem overgevoelig is spreken we van melanasma (zwangerschapsmasker). De oorzaak van deze pigmentafwijking is vaak een combinatie van erfelijke of hormonale factoren en overmatige blootstelling aan UV-straling. Melasma ontstaat ook vaak tijdens de zwangerschap. Deze pigmentafwijking is moeilijk te behandelen.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat door een beschadiging van de huid. Zo’n beschadiging kan ontstaan door een ontsteking, wondje, acne of eczeem. Het komt vooral voor bij mensen met een donkere huid en bij Aziaten. De verkleuring van de huid trekt vaak vanzelf weg. Behandeling richt zich vooral op het voorkomen van nieuwe pigmentafwijkingen door de oorzaak aan te pakken. Denk daarbij aan behandeling van acne of eczeem door de dermatoloog.

Vitiligo

De huidafwijking vitiligo veroorzaakt witte vlekken op de huid en haren. Door de aandoening stopt de aanmaak van pigment op bepaalde plekken in de huid. Vitiligo is weliswaar een onschuldige aandoening, maar de klachten hebben vaak een grote invloed op het leven van patiënten. Erfelijke aanleg speelt bij deze huidafwijking een rol, maar er is weinig bekend over de oorzaak. De aandoening is moeilijk te behandelen.

Pigmentafwijkingen behandelen

Helaas zijn niet alle pigmentafwijkingen eenvoudig te behandelen. Echter, de meest voorkomende afwijking is lentigo (ouderdomsvlekken) en die is goed te behandelen. Het team van huidtherapeuten en dermatologen bij Signé Clinics in Rotterdam en Tilburg bieden de volgende mogelijkheden voor behandeling van lentigo:

  1. Cryotherapie
  2. Chemische peeling
  3. Lasertherapie
  4. Dermapen
  5. Pigmentcrème

FAQ

Kunnen levervlekken worden behandeld?

Ja levervlekken of ouderdomsvlekken kunnen we behandelen door middel van cryotherapie, chemische peeling, lasertherapie of dermapen. Bel gerust onze huidconsult in Rotterdam of Rijswijk voor een advies.

Heb je een pigmentafwijking zoals ouderdomsvlekken in het gezicht, decolleté of op de handen en zou je deze willen laten behandelen? Kom gerust eens langs bij een van onze huidspecialisten voor een persoonlijk consultgesprek. Een afspraak maken voor een consult kan telefonisch: 085-4881788