Hoe de huid zich keer op keer vernieuwd

Hoe meer je over onze huid te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat dit een bijzonder orgaan is. Om de zware taak van bescherming van ons lichaam goed uit te kunnen voeren moet de huid zich regelmatig vernieuwen.

De anatomie van de huid

Om het proces van huidvernieuwing goed te kunnen begrijpen moet je eerst iets meer weten over de anatomie van de huid. De opbouw van de huid bestaat uit de volgende huidlagen:

De opperhuid

De buitenste huidlaag bestaat vooral uit verhoornde / dode huidcellen, wat we opperhuid noemen. In deze huidlaag vinden we ook pigmentcellen.

De lederhuid

Direct onder de opperhuid vinden we de lederhuid. Deze laag bestaat uit bindweefsel waarin zich ook bloedvaten, zweetklieren, haarwortels, talgklieren, lymfevaten, zintuigcellen en de uiteinden van zenuwen bevinden. De elastine en collagene vezels in de lederhuid zorgen voor een soepele en strakke huid.

Onderhuids bindweefsel

Onder de lederhuid vinden we het onderhuids bindweefsel, dat dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Steeds weer een nieuwe huid

De huidvernieuwing is een fascinerend proces dat belangrijk is voor onze gezondheid en ons uiterlijk. De vernieuwing van de huid vindt plaats in de opperhuid. In het deel van de opperhuid dat het meest ver van de buitenkant van de huid ligt, vormen zich voortdurend nieuwe cellen. Deze cellen worden vervolgens langzaam omhooggeduwd door hun opvolgers. Tijdens dit proces raken de cellen vereelt en uiteindelijk bereiken ze de buitenkant van de huid. Aangekomen in deze laag die blootstaat aan de buitenlucht vormen de cellen ons huidoppervlak en beschermen ze ons. Hier sterven de cellen volledig af en verdwijnen ze in de vorm van schilfers in de lucht.

Hoe snel gaat de huidvernieuwing

De reis die de cellen binnen de opperhuid afleggen van nieuwe huidcellen tot ze afsterven duurt op jongere leeftijd ongeveer een maand. De tijd die de opperhuid nodig heeft om zich te vernieuwen loopt op naarmate we ouder worden. Vanaf de 50 jaar wordt het proces snel steeds trager waardoor de huid steeds minder strak en soepel wordt. Het helpt dan om je huid te ondersteunen in dit proces.

Hoe kun je jouw huid helpen bij de huidvernieuwing

Op jongere leeftijd kun je al beginnen met goede huidverzorgingsproducten. Onze consulente kan je adviseren welke producten daarvoor geschikt zijn. We hebben mooie producten van SkinCeuticals bijvoorbeeld die je kunnen ondersteunen in jouw skincare routine. Daarnaast kun je bij de huidtherapeut terecht voor de volgende behandelingen:

Om de juiste behandeling bij jouw huid te kiezen, kun je een gratis consult bij onze huidtherapeut aanvragen of je kunt een huidscan met de Observ 520 laten uitvoeren.

skincare huidvernieuwing

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over hoe je jouw huid kan ondersteunen bij huidvernieuwing? Bel dan tel. 085 488 1788 en kom langs op onze vestiging in Tilburg of Rotterdam.