Huidverzorgingstips voor een donkere huid

Als huidspecialisten willen we iedereen helpen om een mooie en gezonde huid te krijgen en te behouden. We zien dat onze cliënten al veel aandacht besteden aan hun huidverzorgingsroutine. Echter, het is zeker geen one-size-fits-all als het om huidverzorging gaat. Het huidtype, de huidskleur, leeftijd en levensstijl zijn allemaal bepalende factoren voor de keuze van de juiste verzorging. Helaas blijven de typische kenmerken van een donkere huid en wat deze nodig heeft soms onderbelicht. In dit artikel besteden we daarom wat extra aandacht aan de specifieke behoeften van een donkere huid.

Hyperpigmentatie als gevolg van huidbeschadiging

Een van de kenmerken van een donkere huid is de mogelijke verkleuring van de huid na beschadiging. Wanneer de huid wordt aangetast door een wondje of ontsteking, wordt deze gestimuleerd om melanine aan te maken. Dit kan resulteren in donkere verkleuringen op de aangetaste plek, soms zelfs tot een jaar later. Acne is een veelvoorkomende aandoening die aanzienlijke schade aan de huid kan veroorzaken en ook verkleuringen kan veroorzaken. Bij Signé Clinics streven we er daarom naar om acne als eerste te behandelen. Hoe minder ontstekingen, hoe minder verkleuringen, resulterend in een mooie, egale huidskleur.

Bescherm je huid tegen de zon

De laatste jaren is er veel aandacht voor het beschermen van de huid tegen zonneschade. We merken dat mensen met een lichte huidskleur zich steeds bewuster worden van het belang van een goede zonnebrandcrème. Echter, bij mensen met een donkere huid heerst vaak het idee dat de huid van nature bestand is tegen de zon. Dit is echter onjuist, aangezien overmatige en onbeschermde blootstelling aan zonlicht ook bij een donkere huid het risico op huidkanker en versnelde huidveroudering verhoogt. Onze huidconsulenten kunnen je adviseren over het opnemen van de perfecte zonbescherming in je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Kies de juiste behandeling voor een donkere huid

De meeste behandelingen bij de huidtherapeut hebben een positieve uitwerking op elk huidtype en elke huidskleur. Echter, bij behandelingen die dieper in de huid doordringen, zoals een diepe peeling of CO2 laserbehandeling, is de professionaliteit van de huidtherapeut nog belangrijker, vooral bij een donkere huidskleur. Dit geldt ook voor behandelingen met fillers of botox bij de cosmetisch arts. Bij een niet goed uitgevoerde behandeling is de kans op hyperpigmentatie en de vorming van littekenweefsel groter bij een donkere huidskleur. De huidtherapeuten en cosmetisch artsen binnen onze kliniek hebben de juiste opleiding en training gehad om je goed te informeren, adviseren en behandelen.

Maak optimaal gebruik van de voordelen van een donkere huid

Een donkere huidskleur veroudert over het algemeen minder snel dan een lichte huid. Door de structuur en samenstelling van de huid is deze minder vatbaar voor rimpels en huidverslapping. Een donkere huid heeft van nature meer melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Melanine biedt bescherming tegen UV-straling en andere externe factoren die de huid kunnen beschadigen. De voordelen die een donkere huid biedt in de strijd tegen veroudering kunnen worden versterkt door de juiste huidverzorgingsroutine. Onze huidspecialisten adviseren je graag over hoe je de huid op de juiste manier kunt reinigen en hydrateren.

Wil je een afspraak inplannen bij een van onze artsen voor een persoonlijk advies over de beste huidverzorgingsroutine voor de donkere huid? Neem dan contact op met onze kliniek in Tilburg of Rotterdam. Telefonisch zijn we dagelijks bereikbaar op tel. 085 488 1788.