Huidvlekjes bevriezen met vloeibare stikstof

Wellicht heb je wel eens gehoord dat een arts plekjes op de huid kan bevriezen als behandeling. Dit noemen we cryotherapie en het is een uitstekende manier om pigmentvlekken en andere huidafwijkingen te verwijderen. Voor dermatologen is dit een behandeling die vaak wordt uitgevoerd.

Waarom de huid bevriezen?

Cryotherapie wordt soms ook wel cryochirurgie genoemd. Cryo betekent “koud” in het Grieks en de patiënt kan verwachten de kou te voelen, maar de behandeling is voor de meeste mensen goed te verdragen. Met vloeibare stikstof wordt de huid bevroren op de plek waar de huidafwijking zit. De cellen op die plek gaan dood en nieuwe, onbeschadigde cellen nemen de plaats in van de dode cellen. Deze vorm van huidvernieuwing is voor behandelingen van sommige huidafwijkingen zeer effectief.

Wanneer kiezen voor cryotherapie?

Vlekjes bevriezen bij de dermatoloog is o.a. geschikt voor behandeling van:

  • Ouderdomsvlekken (pigmentvlekken, lentigo senilis)
  • Wratten
  • Zonneschade (actinitische keratose)

Bevriezing

Het bevriezen van huidvlekjes is een relatief lichte ingreep en geeft een mooi resultaat. Door bevriezing wordt het bovenste laagje van de huid bevroren, waardoor er een oppervlakkig wondje ontstaat. Dit geneest als een schaafwondje. De tijd die nodig is voor genezing is ook vergelijkbaar met de genezing van een wondje. Het is belangrijk om na de behandeling het plekje goed te beschermen tegen de zon.

Aantal behandelingen

Meestal heeft de dermatoloog 1 à 2 behandelingen nodig. In korte tijd kunnen we vaak meerdere plekjes behandelen.  Tijdens het consult zal de dermatoloog je informeren over de behandeling en wat je kunt verwachten.

Risico’s

Het risico op bijwerkingen bij bevriezing van huidvlekjes is uiterst klein. Soms ontstaan er lichtere vlekjes na de behandeling. Na verloop van tijd worden deze minder opvallend. Zolang de wondjes goed schoongehouden en verzorgd worden zal er geen litteken achter blijven op de huid.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over bevriezing van huidvlekjes met vloeibare stikstof? Bel dan tel. 085 488 1788 en kom langs op onze vestiging in Tilburg of Rotterdam.