Wat is een privékliniek?

Voor cosmetische ingrepen kiezen mensen vaak voor een privékliniek, maar waarom worden deze instellingen zo genoemd? Er zijn verschillende termen in omloop voor particuliere zorginstellingen die medische en cosmetische behandelingen aanbieden. Laten we deze termen verduidelijken.

Wanneer spreken we van een privékliniek?

Het begrip “privékliniek” is informeel van aard en niet per se in woordenboeken te vinden. Het verwijst naar een medische faciliteit waar patiënten privégezondheidszorg kunnen krijgen tegen betaling, meestal buiten het reguliere openbare gezondheidszorgsysteem zoals ziekenhuizen. Deze faciliteiten en de diensten die ze aanbieden, zijn gericht op individuele patiënten die bereid zijn te betalen voor een hoger niveau van persoonlijke aandacht, kwaliteit, comfort en gemak. Een privékliniek biedt doorgaans behandelingen aan die niet worden vergoed door de zorgverzekering. Het gaat dan om cosmetische behandelingen zoals botox, fillers, ooglidcorrecties of liposucties bijvoorbeeld. In een privékliniek hoeven niet per se medisch specialisten te werken; er kunnen ook basisartsen of andere zorgverleners zoals verpleegkundigen of fysiotherapeuten actief zijn.

Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC)

Een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC) is een samenwerkingsverband tussen twee of meer medisch specialisten en wordt vaak aangeduid als een zelfstandige kliniek. Een ZBC is doorgaans gespecialiseerd in één of enkele behandelingen, met een kleiner aanbod dan in een ziekenhuis. De medische zorg binnen een ZBC kan onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar als de kliniek een contract heeft met de verzekeraar.

Is er kwaliteitsverschil tussen een privékliniek en een ziekenhuis?

Net zoals er kwaliteitsverschillen bestaan tussen verschillende artsen, is er ook variatie in kwaliteit tussen verschillende zorginstellingen. Aangezien privéklinieken en ZBC’s zich vaak richten op specifieke behandelingen, kunnen ze de zorg vaak zeer efficiënt aanbieden. Het bezitten van een ZKN-keurmerk is een goede indicator van hoogwaardige zorgverlening. Het ZKN-keurmerk wordt jaarlijks toegekend na controle door een onafhankelijk certificeringsbedrijf dat de kwaliteit en professionaliteit van alle medewerkers en het medische team beoordeelt. Het is ook altijd verstandig om de beoordelingen van de instelling te raadplegen en advies in te winnen bij je huisarts.

Privékliniek in Rotterdam en Tilburg

Signe Clinics biedt cosmetische zorg, waaronder botox, fillers, ooglidcorrecties, huidtherapie en cosmetische dermatologie. We hebben vestigingen in Rotterdam en Tilburg, waar je snel terecht kunt.

Wil je een afspraak inplannen bij onze kliniek voor een cosmetische behandeling? Neem dan contact op met een van onze vestigingen in Rotterdam of Tilburg. Telefonisch zijn we dagelijks bereikbaar op tel. 085 488 1788.