Wat kun je doen tegen overmatig zweten?

De zomer laat zich steeds meer zien. We genieten volop van de zon en de warmte. Bovendien start de vakantieperiode en dan zoeken we massaal de zon op in een zuidelijk vakantieparadijs. Daar wordt toch iedereen blij van zou je zeggen? Voor mensen met hyperhidrose zit er een keerzijde aan de warmte. Hyperhidrose is de medische term voor overmatig transpireren of overmatig zweten. De aandoening kan voorkomen in het gezicht, op de handen en voeten maar vooral onder de oksels levert het problemen op. Natte plekken in het shirt kunnen ervoor zorgen dat je onzeker wordt.

Wanneer wordt gewoon zweten overmatig zweten?

Over ons gehele lichaam komen zweetklieren voor. We zweten vooral om warmte kwijt te raken. De zweetklieren krijgen een ‘seintje’ van onze zenuwen als het lichaam te warm wordt. Wanneer dit proces verstoord raakt kan de zweetklier op een bepaalde plek, zoals onder de oksels, te veel gaan zweten. Zonder extreme temperaturen of inspanningen kan er dan zoveel zweet loskomen dat er vochtige plekken in de kleding zichtbaar worden. Bovendien kan het een nare geur veroorzaken.

Hoe kunnen we overmatig zweten behandelen?

Gelukkig is hyperhidrosis goed te behandelen door middel van Botulinetoxine A. Dit is een eiwit dat de prikkel vanuit de zenuwen naar de zweetklier blokkeert. De zweetklier krijgt dus geen signaal meer dat het lichaam te warm wordt en zal dus ook geen zweet meer produceren op de plaatsen waar het behandeld is. De behandeling kan geen kwaad omdat de warmte nog steeds weg kan via een groot aantal andere zweetklieren in ons lichaam.

De behandeling

Met een aantal prikjes wordt de Botulinetoxine A in het gebied ingebracht. De meeste mensen ervaren door de vooraf aangebrachte verdovende crème nauwelijks pijn tijdens de behandeling. Na het inbrengen is het effect vrijwel meteen merkbaar. Het effect van de behandeling is echter altijd tijdelijk. Na 6 tot 9 maanden is de Botulinetoxine A door het lichaam afgebroken en worden de zweetklieren weer actief. De behandeling kan daarna zonder problemen herhaald worden.

Wil je ook af van overmatig zweten? Plan dan nu je afspraak in bij onze Cosmetisch Arts KNMG op telefoonnummer 085-4881788.